Skip to main content

Samos Gezi Notlari

 

Bu seneki deniz tatili icin Samos'taydik. Oncesinde hakkinda fazla bir bilgimiz yoktu, sadece Guzelcamli'dan ulasimi kolay olacagi icin burayi secmistik ama bekledigimizden cok daha fazla memnun kaldik. Neden Turkiye'de degil de bir kac kilometre otedeki Yunan adalarinda olmayi tercih ettigimizi anlatacagim ama oncelikle kucuk bir oneri: Gunubirlik gitmeyi dusunenler varsa bunu tavsiye etmiyorum, ulkelere giris cikislarda uzun siralar olustugundan en azindan bir gece kalmak daha iyi olacaktir. 

ULASIM:

Samos'a Kusadasi limanindan (arabasiz) feribotla 1.5 saatte ulasabiliyorsunuz. Sabah 9'da Kusadasi'ndan Samos'a, aksam 5'te de Samos'tan Kusadasi'na olmak uzere gunde iki sefer var. 
Once check-in kuyrugunda sira bekliyorsunuz, sonra pasaport kontrolu sirasinda. Ozellikle su aralar kontroller daha sıkı oldugundan cok zaman aliyor. Biz giderken normalde 9'da hareket etmesi gereken feribot 10'da hareket edebildi mesela. Sonra bir de Yunanistan'a giris icin sira oluyor ve adaya girisiniz oglen biri bulabiliyor. Aksam 5'teki feribot icin 4'te limanda olmaniz gerektigini hesaba katarsaniz neden gunubirlik gitmeyi onermedigime hak verirsiniz. 

Eger adada tek bir bolgede kalmayacaksaniz, rahat gezmek icin motor ya da araba kiralamakta fayda var.

KONAKLAMA:


Biz konaklama icin Kerveli bolgesindeki Nafsika Villas'i sectik, adadaki bir cok seyin yaninda beklentimizin ustunde buldugumuz bir diger sey de kaldigimiz bu yerdi.



Burasi sakinligi ve guzelligi ile kalbimizi fetheden sirin bir aile isletmesi. Mesela dondurma var mi diye sordugunuzda Nafsika teyzenin evdeki buzdolabindan dondurmalari getirip, bunlar var isterseniz diye size dondurma ikram ettigi turden ya da salata istediginizde Takis amcanin bahcede kendi yetistirdigi domateslerden biberlerden salata hazirladigi turden, son gun ayrilirken sizi musteri gibi degil de bir yakinlarini ugurlar gibi ugurladiklari turden :)



Kaldigimiz odaya girdigimizde balkondan manzarayi gorunce tatile guzel bir baslangic yapmis olduk.




Buranin ozel bir plaji var. Asagidaki merdivenlerden inerek bir iki dakika icinde odanizdan denize ulasabiliyorsunuz. 






Merdivenli yol boyunca zeytin agaclari altinda, circir bocekleri esliginde keyif yapabileceginiz sezlonglar, semsiyeler ve hamaklar var.



Odamizda minik bir mutfak ve mutfak arac gerecleri vardi. Marketten kahvaltilik alisverisimizi yaptik ve kahvaltiyi hep odada ettik. (Buyuk market olarak Lidl ve Bazaar birbirine yakin mesafede bulunuyor. )


Adanin her yerinde deniz inanilmaz temiz. Crystal clear deniyor bu tur sulara ama kristallerin aslinda seffaf degil de opak oldugunu dusunursek, sadece temiz degil ayni zamanda berrak ve isil isil diye eklemekte fayda var. 




 

Odamizin bir de cati kati vardi. Karsi kiyidan gorunen Kusadasi'nin aksine adada fazla isik kirliligi olmadigindan geceleri cati katinin balkonuna ust kattaki yatak matraslarindan birini atip yildizlari izledik. :)





PLAJLAR:

Adada cok sayida plaj bulunuyor ve bunlar isletmelere ait degil. Sahilde tavernalar ve bu tavernalarin sezlong ve semsiyelerinin oldugu kisimlar var ama istediginiz yere havlunuzu semsiyenizi koyup yerlesebiliyorsunuz.


Cesme, Bodrum plajlarindaki gibi giris ucreti, minimum harcama limiti, vale ucreti gibi sacmaliklar yok. Otoparklar ucretsiz.


Tavernalarin sezlonglarini kullanmak isterseniz, iki sezlong+semsiye+2 sise suya 5 euro gibi bir ucret oduyorsunuz, bir seyler ismarlamaniz mecburi degil. Zaten bir sey yiyip icmek isterseniz de fiyatlar oldukca hesapli.


Adadaki butun plajlardan bahsetmek imkansiz. Ucretsiz olarak bir cok yerde bulabileceginiz ada rehberi MySamos'ta plajlarla ilgili ayrintili bilgilere ulasabilirsiniz. 


Cok tercih edilen plajlardan genel olarak bahsedecek olursam:

Kokkari taraflarindaki plajlar (Lemonakia, Tsamadou, Avlakia, Tsambou, Hippi...) taşli bir kumsala ve denize sahip ve oldukca ruzgarli.

Dilek Yarimadasi'nin karsisina denk gelen sahiller nispeten daha sicak ve buralarda kumlu plajlar bulmak mumkun. En bilineni Psili Ammos kumlu denizi, git git derinlesmeyen su seviyesi ile ozellikle cocuklar icin cok uygun sahillerden. 

Biz daha cok kaldigimiz yerin tasli plaji disinda 3 dakika icinde ulasabildigimiz kumlu ve sakin Kerveli plajini tercih ettik. 

YEME-İÇME

Ege mutfagini cok seviyoruz, o yuzden Yunanistan'da da yeme icme konusunda hep memnun kaliyoruz. 

Frappe, Yunan kahvesi, Yunan biralari disinda Samos'a ozgu bir seyler icmek isterseniz adanin muskat saraplari meshur. Ouzo olarak da Frantzeskos lokal insanlarin tercihi imis. 


 



Bu gezide en cok tercih ettigimiz seylerden biri "Saganaki" oldu. Saganaki kelime anlami olarak 'sahan' demekmis. Saganaki siparis ettiginizde sahanda domatesli peynir (cesidine gore karides vs de olabilir) de gelebilir:


Unla sahanda kizartilmis limonla servis edilen muhtesem peynirler de gelebilir. Peynir demisken Mastelo peynirini mutlaka denemelisiniz.



Feta peynirinin bir diger guzel hali de balli muska boregi seklinde olani:



Bunlarin disinda kabakli, patlicanli cok cesitli kizartmalari, yemekleri ve bir cogunu zaten bildiginiz mezeler var. Porsiyonlarin oldukca buyuk oldugunu soylemeden gecmeyeyim. Meze olarak siparis edince hepsinden az az gelir diye dusunup biraz fazla siparis etmisiz, yaninda ouzo, ustune meyve tabagi (karpuz, kavun agirlikli meyve tabagi genelde yemeklerden sonra ikram ediliyor) tika basa doyup hesap gelince, hesabi kontrol etmek ihtiyaci hissettim, cunku yedigimiz ictigimize gore yazan fiyat cok dusuktu, kesin bir seyleri unuttular dedim ama fiyat dogruymus.  



En cok aklimizda kalan iki restaurant tavsiye etmek istiyorum: 

Taverna Krifi Folia (The Hidden Nest)   : Kaldigimiz yere yurume mesafesinde adi gibi biraz sakli kalmis bir yer. Yemekler guzel, mekan guzel.

AAA  : Manolates koyu icinde sirin bir mekan. Giderseniz pisman olmayacaksiniz diye dusunuyorum.


GEZILECEK YERLER:

Samos Yunan Adalari icinde nispeten buyuk sayilabilecek bir ada. Gezmek isterseniz sahil kasabalarini, dag koylerini gezebilir, muze ya da kilise ziyaretleri yapabilirsiniz. 

Biz bu gezide cok fazla kapali mekanlarda kalmayi tercih etmedik, o yuzden muze, kilise vs tavsiyesi veremeyecegim. 

Onun disinda ada sanilanin aksine (corak oldugu dusunuluyor cogu zaman) doga parki gibi yemyesil. Bazi dag yollarinda agaclar o kadar sıklasıyor ki ortam karanlik oluyor. Manolates boyle agacli yollardan giderek ulasacaginiz guzel, kucuk bir dag koyu.

 


Manzarasi, ciceklerle bezeli sirin evleri, kedileri, el isciligi urunleri ve yerel halkiyla sempatik bir yerlesim yeri.












Adaya gelince gorulmesi tercih edilen yerlerin bir digeri de Phytagorio. Burasi meshur teoremin sahibi Pisagor'un memleketiymis. Kendisinin bir heykeli de bulunuyor. Buradan kendinize ya da hediyelik olarak Pisagor'un Adalet Kupasi'ni alabilirsiniz. 
Pythagoras cup, Pisagor'un ogrencileri esit miktarda icki icsin, haksizlik olmasin diye tasarladigi bir bardak. Belirtilen seviyeye kadar icecek koyarsaniz sorun cikmadan icilebilen ama seviyenin ustunde sivi koyarsaniz bardagin icindeki icecegin tamaminin alttaki delikten bosaldigi bir duzenek. 









 


Samos'ta yapilacak bir diger sey Potami Selalerini gormek. Potami Selalerine nasil gidilir, bu selalelerin ozelligi nedir, hepsini bir sonraki yazida anlatacagim. :)


Potami Selaleleri yazisi gelene kadar diger Yunan Adalari yazilarina goz atabilirsiniz: 






Potami selaleleri yazisi :

Comments

  1. Harika bir paylaşım olmuş Yasemen'cim ve Çağrı'cım.Samos'u o kadar güzel anlatmışsın ki sanki gidip gezdik ve gördük sayende güzel kızım.Fotoğraflar muhteşem.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cok tesekkur ederiz annecim, opuyoruz sizleri <3

      Delete
  2. Muhteşem ;hiç niyetim yoktu yurt dışına gitmek ama bu yazı ve fotoğraflarla adalardan başlasam mı diyorum😁Güle güle gezin ;sağlık ve mutlulukla.Emeklerine sağlık paylaşılar için,çok sevgiler Yasemen 'ciğim💜

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cok tesekkur ederiz :D Yunan adalari cok guzel, eminim giderseniz keyif alacaksiniz. Babama selaminizi ilettim bu arada Guzelcamli'dayken :) Bizden de selamlar, sevgiler :)

      Delete
  3. Canım Yasemen bir denk gelemedik ya 2 senedir :( Neyse harika bir yazı olmuşve fotolar, ay dönüp dönüp bakarım ben bunlara.. zaten otel odasının fotosunu yolladığından beri bu yazıyı bekliyordum. Kalpçikler :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Burayi cok sevince arkadaslarimizla onumuzdeki senelerde hep birlikte gidelim en iyisi diyoruz, herkese uygun zamanda ayarlayabilirsek kalabalik, guzel bir grupla tatil yapabiliriz belki. Cocuklar icin de uygun buralar ;) Ben de kalpcikler gonderiyorum ama telefondan emoji yapamiyorum :D

      Delete
  4. Replies
    1. Burda mavili bir yorum kalmis :) Tam da yesil bir yazi paylasmisken farkettim ;)

      Delete
  5. Fotoğraflar harika . :) Şahane bir tatil olmuş . Yunan adaları gerçekten çok güzelmiş ...
    Sevgiler ... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tesekkurler :) Yunan adalarina ulasim oldukca kolay, cok turistik bir ada degilse (Mykonos, Santorini gibi) Turkiye'den daha ucuz, sanirim coguna da kapida vize alinabiliyor, vaktiniz oldugunda adalara bir kacamak yapabilirsiniz, mutfagi da zaten bildigimiz Ege mutfagi, daha ne olsun :) Sevgiler..

      Delete
  6. Harika, içim açıldı sayfada gezindikçe. emeklerinize sağlık. :)

    ReplyDelete

Post a Comment