Skip to main content

Belgesel onerisi: Planet Earth...



IMDB'nin diziler kisminda bir numarada bulunan BBC yapimi mukemmel bir belgesel Planet Earth.. Doga belgeselinde son nokta diyebiliriz hatta, goruntuler, anlatim, muzikler her seyiyle mukemmel.

Seri toplamda 11 bolum olarak sunulmus.

  1. From pole to pole
  2. Mountains
  3. Fresh water
  4. Caves
  5. Desserts
  6. Ice worlds
  7. Great Plains
  8. Jungles
  9. Shallow seas
  10. Seasonal forests
  11. Ocean deep

Turkiye'de de ses getirmis bir belgesel. Gazeteler hatta yemeksepeti.com DVDlerini hediye olarak vermisti . NTV'de de yayinlanmisti o yillarda.

BBC'deki orijinal ses Sir David Attenborough'a ait, NTV'deki versiyonunu da Levent Donmez seslendirmis.

Belgeseli izlerken insanin bir yandan dunyaya olan hayranligi artarken bir yandan da bu belgeselin nasil cekilmis olabilecegine olan hayranligi da artiyor.

Goruntuler son teknoloji urunu kameralarla ve teknik ekipmanlarla dunyanin dort bir yanindan 5 yildan fazla bir surede toplanmis. Zaten izlerken ne kadar emek harcandigi, o anlarin yakalanabilmesi icin ne kadar sabir gosterildigi, ugrasildigi belli oluyor.

Doganin icindeki dengeyi harika bir sekilde gozler onune suruyor bu seri. Bazi sahneler yuzde gulumseme olustururken, bazilari yurek burkuyor.

Suruden ayrilan yavru fil tek basina yol alirken, arkadan anlatimcinin sesi geliyor ''Yavru fil annesinin biraktigi izden gidiyor, ama malesef yanlis yone...'' Sonra kamera uzaklasiyor ve yavru filin ucsuz bucaksiz colde issizliga dogru gidisini goruyoruz. Benim gibi bu tarz seylerden etkileniyorsaniz, izlerken zaman zaman gozleriniz dolacaktir.

Ya da kum firtinasindan dolayi gorusunu yitirmis yavru filin kostura kostura annesine yetismeye calisirken agaca toslamasini gorunce alip onu evde beslemek isteyebilirsiniz :)

Dunyada toplamda sadece 40 civarinda kalan ve yok olma tehditi altinda olan kar leoparlarini da dogal yasam alanlarinda ilk defa bu kadar ayrintili olarak bu belgeselde gorebilirsiniz.

Bu belgesel ayni zamanda ileriki nesiller icin dunyanin bir zamanlar nasil bir yer olduguna dair bulunmaz bir arsiv. Cunku insanoglu dunyanin mukemmel isleyen sistemini bu hizla bozmaya devam ederse ne yazik ki bazi seyleri cocuklarimiza sadece videolardan, fotograflardan gostererek anlatabilecegiz.

Izlemediyseniz DVDlerini edinip, internetten indirip ya da dizi sitelerini kullanip bir sekilde mutlaka izlemenizi tavsiye ediyorum. Imkan varsa iyi kalitede ve buyuk ekranda izlerseniz etkisi daha da artacaktir.

Keyifli seyirler..





Comments